alerta

miercuri, 24 iulie 2013

Alerta de imbolnavire cu virusul West Nile

Motiv de îngrijorare pentru cei aproape 500.000 de romani care îşi petrec vacanţa în Grecia. Medicii de acolo au descoperit primul caz din acest sezon de West Nile, boala provocată de înţepătura ţânţarului.

Specialiştii nu spun să renunţați la concediu. E suficient să evitați zonele unde roiesc insectele, iar când nu puteți scăpa de ele, folosiți creme care le ţin la distanţă şi îmbrăcăminte care să vă acopere mâinile şi picioarele.
„La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august, ţânţarii se înmulţesc, lumea este expusă prin îmbrăcăminte mai sumară şi reproducerea ţânţarilor e maximă în această perioadă”, avertizează dr. Anca Sârbu, medic primar epidemiolog.
Autorităţile din Grecia au intrat în alertă după ce a fost înregistrat primul caz de febră West Nile din acest an, în zona capitalei Atena. Acest lucru înseamnă că în perioada următoare vor apărea primele îmbolnăviri şi în România. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când s-au înregistrat 15 îmbolnăviri grave şi chiar un deces.
Cele mai multe cazuri nu apar, așa cum s-ar putea crede, la sat, ci în oraşe. Iar anul trecut, cele mai multe îmbolnăviri au fost la București.
Boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin înţepătura ţânţarului. Infecţia cu virusul West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, spun medicii.
„Majoritatea cazurilor sunt infecţii uşoare care se manifestă ca infecţii respiratorii şi sunt încadrate ca atare. Într-o proporție de 2%, virusul dă meningite acute virale, encefalite sau meningo-encefalite”, precizează medicul Anca Sârbu.
Majoritatea pacienților, aproape 80 la sută, nu prezinta simptome, în timp ce alţii se simt ca şi cum ar fi răcit. Oricum, e bine să faceți o vizită la medic, spun specialiștii.

sursa: Digi 24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu