alerta

vineri, 31 mai 2013

Pentru viitoare mamici



Cand iei decizia de a aduce pe lume un copil, trebuie sa intelegi ca iti asumi o infinita responsabilitate si ca viata ta se modifica in mod ireversibil. De aceea, evolutia sarcinii si supravegherea atenta a nasterii si dezvoltarii puiutului tau trebuie tratate cu importanta cuvenita. E bine sa avem o evidenta stricta a momentelor controalelor periodice obstetrice pentru ca situatia se poate complica in 5-20 % din cazuri.
            Daca te-ai decis sa concepi un copil, programeaza (http://www.qd.ro/alerte/alerte-medicale) o consultatie ginecologica si un set de analize specifice (examen Babes-Papanicolau, secretie) plus analize de sange si urina. Se va consilia viitoarea gravida in privinta adoptarii unui mod de viata sanatos (de ex. renuntarea la fumat, la consumul de alcool), administrarea de vitamine (acid folic - administrat corect : cu 3 luni inainte de sarcina), oprirea pilulelor contraceptive cu 3 luni inainte de a concepe un copil. Apoi, imediat ce ai confirmarea ca esti gravida, nu uita sa treci in agenda (www.qd.ro) fiecare vizita ulterioara, in functie de sfatul obstetricianului, urmata de ecografie, dublu test sau triplu test.
            Sarcina este o stare fiziologica si nicidecum patologica, dar trebuie tratata cu maxima importanta si responsabilitate; nu sari peste vizitele intermediare la ginecolog, cu gandul ca „bunica n-a mai fost pe la doctori si tot a nascut 10 copii sanatosi”. Marcheaza in agenda fiecare consultatie in parte.
            Numai ganduri pozitive si un week-end insorit va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu