alerta

joi, 16 ianuarie 2014

Ciobanul cu Facebookul - subiect pentru BBC

Balada ciobanului român”, se intitulează reportajul semnat de Caroline Juler și publicat de bbc.co.uk. Articolul debutează cu o prezentare a evoluției oierilor pe meleagurile mioritice:„Ciobanii au un loc special în istoria și cultura României, iar stilul lor de viață nu s-a schimbat mult în secole - până acum. Mediul on-line l-a transformat pe unul dintre păstori într-o celebritate”.

În august, o companie de telefonie a început o campanie de publicitate. Îmbrăcat cu cojoc, stând lângă foc, Ghiță ciobanul a luat România prin surprindere. La zece zile după ce compania l-a pus pe Facebook, pagina sa primise peste 200.000 de like-uri. O lună mai târziu, numărul se dublase”.

Ceea nu a amintit BBC dar se știe în România: după ce a ajuns să își vândă produsele într-o piață agroalimentară din București și a fost subiectul mai multor reportaje în presa română, fiind invitat în platoul unui post de televiziune să comenteze relația dintre Bianca și Victor Slav, Ghiță Dănulețiu, pe numele său, l-a avut invitat la masă pe chiar prim-ministrul României Victor Ponta împreună cu familia sa.

În text se face trimitere și la The Ballad of the Little Sheep, așa cum este tradus în englezește titlul poemului folcloric românesc, Miorița. Despre care se spune că e ,,o metafora pentru Creștinătate, un mod de a descrie curajul lui Hristos de a intoarce și celalalt obraz", alături de ,,oglindirea experientelor poporului român, care a indurat nenumarate invazii și umilințe fără a-și pierde identitatea."

Jurnalista mai notează:”Cu originile în epoca bronzului, dacă nu mai devreme, transhumanța este o formă de semi-nomadism.”
Este amintită implicarea ciobanilor din Transilvania în mișcarea de emancipare națională și de unire a tuturor românilor din secolul al XIX-lea.

După cum observa jurnalista BBC, ciobanii mioritici ,,sunt imbracati în mantii lungi din piei de oaie numite cojoc sau sarica. Haina mițoasă pe exterior ține loc și de pat, așa că ciobanii nu glumesc atunci când își numesc mantia casă.”sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu