alerta

luni, 9 decembrie 2013

Kitschul la mare cautare la targurile de Craciun

NEsatui de aceleasi si aceleasi nuieluse de Mos Nicolae, tot mai colorate si inzorzonate cu sclipici, mutulache de productie chinezeasca, clopotei in culori de neon si alte asemenea, poporul roman - adanc impresionat de ideea de fast - asteapta cu nerabdare tonetele de Craciun.

Le stiti, nu? Alea de care ne impiedicam in drum spre statia de tramvai, alea in jurul carora oamenii se ingramadesc ca pe vremuri ceausiste cand venea marfa la Alimentara si se umplea cartierul de miros de portocale, tonetele si masutele cu diverse "cadouri" si atentii pentru cei dragi, de la ceilalti si mai dragi dar fara prea multi lei in buzunar...ce moment mai prielnic decat sarbatorile de Craciun, cand lumea de-abia asteapta sa-si piarda economiile sub pretextul ca fac un gest frumos si bucura apropiatii cu un fular de calitate, un cosulet ornamental cu fructe de plastic, ritzi-pitzi facute in cine stie ce garaj obscur, ursi de 3 metri care oricum nu incap in dulapul cu jucarii al copilului nedumerit, dar macar sperie hotul orientat in miez de noapte.

Targurile de Craciun? fiecare oras isi incropeste unul, in cea mai luminata piata, eventual in fata Primariei sau Consiliului, urca 10 beculete innegrite intr-un pom si inchiriaza comerciantilor la preturi usturatoare 4-5 casute de lemn, in care sa-si etaleze marfa cu tematica de sezon: unii au aceleasi globuri de acu 5 ani, dar sterse bine de praf, altii vin cu cojocele mitzoase, sosete din lana, linguri de lemn si castroane de artizanat, tot aceleasi pe care le vedem si pe marginea drumului pe traseele de iesire din tara, mai sunt unii cu jeleuri "de casa"si prajituri import Ungaria si asa mai departe; dar ce placere mai mare decat sa te imbulzesti acolo cu jumate de oras, sa-ti iei vata de zahar sau vin fiert si sa asculti colindo-manele la maxim??? mai vezi pe unul-altul cum subtilizeaza cate un portofel, vreo doua "veverite" care cu multa gratie isi iau trante pe patinoar... ce mai! sarbatoare mare!

Pentru marii amatori de asemenea momente, iata cateva orase in care POATE targul de Craciun e mai de calitate. Cele mai multe au scena si si-au organizat spectacole. In mod sigur se gasesc afisuri cu detalii despre programul fiecaruia, deci retineti locatiile:

 - Timisoara - 17-21 decembrie
 - Suceava - 6 decembrie - 6 ianuarie
 - Sibiu - 22 noiembrie- 26 decembrie www.targuldecraciun.ro
 - Cluj-Napoca - Targul de Craciun in Piata Unirii - 2 - 23 decembrie
                     - Targul de Cadouri la Expo Transilvania - 4 - 15 decembrie
 - Bucuresti - Hanul lui Manuc - 21-23 decembrie
                    - Bucharest Christmas Market - 6 dec - 5 ian
                    - Targ de cadouri de Craciun - Galeriile Titan - 29 nov - 23 dec
                    - Targ de cadouri - Sala Dalles - 28 nov - 24 dec
                    - Festivalul Craciun 2013 - Sala Palatului - 13 - 17 dec
                    - Targul Christmas Village - Centrul vechi - 14 - 15 dec
                    - Targul Marche de Noel - Casa Universitarilor - 14 - 15 dec etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu