alerta

luni, 10 februarie 2014

Iarna lunga - raceala continua. Cele mai banale alimente ne salveaza din nou

...daca putem numi asta iarna in adevaratul sens al cuvantului...

Fiecare dintre noi isi programeaza mai devreme sau mai tarziu o cura de fortificare a organismului inaintea sau pe parcursul sezonului friguros, tocmai pentru a ne feri de evenimente neplacute. Sistemul defensiv al organismului slabeste in lipsa vitaminelor pe care alimentatia nu ni le mai poate asigura, iar noi intram in alerta in fata colapsului fizic repetat pe timp de iarna.

Sunteti satui de suplimente alimentare sintetizate chimic, care oricum au si efecte adverse?

Iata cum ne putem feri de stari gripale repetate si intari imunitatea si asa data peste cap mai mult decat permis:

Cel mai simplu mod este să vă încărcaţi cămara aşa cum făceau bunicii pe vremuri. Printre cele mai importante stimulente ale imunităţii sunt ceaiul de afine şi cel de cătină.
 
     Fructele (merele, perele şi prunele uscate) ajută şi ele la întărirea capacităţii de apărare a organismului, iar murăturile nu ar trebui să vă lipsească de pe rafturi.
     Ceaiurile de afine şi cătină sunt antivirale şi antibacteriene
     Afinele sunt bogate în antioxidanţi naturali care întăresc nu doar sistemul imunitar, ci şi pereţii vaselor de sânge, având rol de protecţie cardiovasculară. Pe lângă antioxidanţi, afinele mai conţin proteine, calciu, potasiu, fier, caroten.
 
     “Spre deosebire de zonele tropicale, în zona temperată în care trăim, accesul populaţiei la fructele exotice este mai redus. De aceea, vă recomand să vă asiguraţi provizii cu fructe de pădure, lucru pe care încă îl mai puteţi face doar în această lună.
     Puteţi aduna sau cumpăra afine, cătină, mure, merişor, măceşe, porumbe, fructe de soc”, a sugerat profesorul Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.
     Şi cătina poate fi uscată şi folosită la prepararea ceaiurilor în sezonul rece. “Conţine vitamina C, săruri minerale şi un ulei excepţional, cu acţiune cicatrizantă, imunomodulatoare, imunostimulatoare, antivirală şi antibacteriană”, a adăugat prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
     Pentru a fi eficientă, cătina ar trebui uscată în casă (nu la soare), pe grătare din lemn, iar fructele ar trebui vânturate din când în când pentru a nu prinde râncezeală. Ca şi fructele proaspete, prunele, perele şi merele uscate conţin vitamine şi săruri minerale.

     “Este păcat să mâncaţi fructe aduse de la sute de kilometri distanţă, când le aveţi la îndemână pe cele indigene, ce pot fi preparate tradiţional”, consideră prof. Mencinicopschi.
   Prunele pot fi folosite şi la prepararea  magiunului fără adaos de zahăr, un aliment cu puternice efecte antioxidante.




     Murăturile sunt alte alimente potrivite pentru stimularea imunităţii. “Indiferent că veţi conserva gogonele, castraveţi sau varză, încercaţi să utilizaţi doar sare gemă pentru a le menţine nealterate”, sugerează Mencinicopschi.

mai multe detalii in evz.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu